Søndagstur med bål.
Søndag var det nok en gang tid for å komme seg ut i Hamsuns rike og ville natur. På programmet sto bålfyring og turkos samt litt enkel orientering i vinterlagt terreng. Turen den gikk til et ukjent sted like utenfor Oppeid som «bare jeg» vet om. Dette er stedet hvor jeg kan nyte naturens stillhet og ro helt alene og langt vekk fra både bebyggelse og trafikk. Et sted hvor all tid forsvinner og hvor alle gjøremål kan legges bort. Et sted jeg er fri.
Planen var å komme seg av sted relativt tidlig på dagen for å få
med seg mest mulig av dagslyset slik at bildene skulle bli gode. (Jeg har
nemlig laget en liten veiledning i hvordan å fyre vinterbål til dere.) Dessverre
ble det tidlig mørkt denne dagen så noen av bildene må jeg bare beklage at er
litt mørke og uklare.
Uansett, jeg tok skiene bak på sekken, pakket det jeg trengte av
utstyr og la i vei mot målet mitt. Gåturen den varte i ca 2 timer og da jeg kom
fram begynte jeg å samle ved til bålet. Da bålet var tent lot jeg det brenne en
stund før jeg vendte snuten tilbake i retning Oppeid. Vinterbålet som var
hovedgrunnen til selve turen ble svært bra og under kan du se mine tips til
hvordan nettopp DU kan lage det perfekte vinterbålet.
–Lykke til!
Utstyr:
-Liten sag
-Kniv
-Fyrstikker
-Eventuelt noe godt å varme på bålet. (Pinnebrød, pølser,
ostesmørbrød mm.)
Gjennomføring:
Start med å finne 3-4 runde og tykke stokker. Tykkelsen på disse stokkene burde
være ca. slik som tykkelsen rundt låret ditt og disse skal du bruke som bålets
underlag for å beskytte bakken. -De blir flåten! Legg dem ved siden av hverandre, slik som på bildet under.
Videre finner du mer gunstig og brukbar ved som gjerne er litt mindre i tykkelsen enn de du brukte i flåten (ca. armtykkelse). Disse bruker du til å legge flere lag oppå flåten. Deretter bygger du i ekte pagodebål-stil med to og to vedkubber vendt mot hverandre.
Tilslutt finner du små kvister som du legger på toppen av bålet mellom de ulike lagene. Det er disse som først skal ta fyr og deretter la bålet brenne nedover til det etterhvert begynner å brenne av den tykkere veden lengre ned. -Dette er altså store deler av grunnlaget for å få fyr på bålet!
Når du har fylt toppen av bålet med kvistene kan du godt se deg rundt etter for eksempel never, gress eller andre materialer som lett tar fyr. Selv brukte jeg noen strå som tok fyr etter få sekunder slik som du kan se på bildet.
Ja, da var det bare å fyre på da! Tenn bålet på toppen og la det brenne seg nedover. Dette er hensiktsmessig både fordi det gir en meget kontrollert varme i begynnelsen samtidig som det gir mindre røyk. I tillegg vil eventuell våt ved i lagene under tørke.
Vær spesielt nøye i starten av opptenningfasen. Husk å ha mer ved og kvister liggende i nærheten slik at du kan "mate" bålet etterhvert som det brenner ned. Blås på glørne for å tilføre oksygen hvis flammene forsvinner og følg nøye med. Etter 5-10 minutter vil bålet være perfekt for å grille mat på som for eksempel pinnebrød eller marshmallows.
![]() |
I opptenningfasen. |
![]() |
Etter ca. 5 minutter. |
Her er noen ekstra tips:
2. Noen ganger er det faktisk lov til å jukse!
Å ta med seg en tennbrikett, litt avispapir eller dopapir kan noen ganger være lurt hvis man ønsker å få fyr på bålet uten mye forberedelser og styr. Jeg vil i et senere innlegg vise hvordan du som leser kan lære deg å lage egne tennbrikketter som fungerer uansett vær. -Gled deg. Lighter eller vanntettpakkede fyrstikker finnes det heller ingen unnskyldning for ikke å ta med.
3. Å fyre bål krever trening og mye erfaring.
For å bli en flink og sikker bålfyrer må du øve. Øve, øve og atter øve. -Og den beste måten å gjøre dette på er nettopp å dra ut på tur å tenne bål. Ta gjerne med deg familien, barna, barnebarna, kjæresten, naboen, venninnegjengen eller en kollega og brenn bål. Dra et sted som betyr ekstra mye for deg og vis frem ditt nærområde. Dette er en super aktivitet som ikke bare vil gi deg fine naturopplevelser, men også mye god trening i å lage bål om vinteren. Hva med å lage middagen ute på bål? -Tar du utfordringen?
Slukningsarbeidet:
Da jeg hadde latt bålet brenne en liten sund gjensto slukningsarbeidet. Dette er også en del av det å brenne bål og kanskje den aller viktigste spør du meg! Det er viktig å slukke bålet godt for å forhindre at det blusser opp igjen og i verste fall skaper en skog- eller lyngbrann.
Fordelen med å bygge bålet opp i pagodestil er at du får disse lagene som jeg fortalte litt om tidligere i dette innlegget. Dette gjør at du forsiktig kan fjerne ett og ett av lagene og deretter sortere det brente og det ikke-brente hver for seg. Da kan andre som ønsker å benytte seg av veden etter deg ta den i bruk og du får også en viss kontroll på hva du bør slukke ekstra nøye.
På vinteren bruker du snø for å slukke bålet. Strø snøen over flammene og glørne og sjekk etterpå hver enkelt av stokkene. Like viktig som det er å slukke bålet, skal du også alltid sørge for å rydde opp etter deg. Husk å få med deg alt av personlig utstyr og rydd området for søppel og rusk fra saging, spikking og forberedelsene til bålfyringen.
![]() |
Bål som nettopp er slukket. |
(Alle foto: Ingrid T.)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar