onsdag 7. desember 2016

Turtipskalender; 7.desember –Havrebomber.

Nystekte havrebomber.
Det er dag fire på tur og du leter tungsinnet frem siste del av brødet som du har med deg i sekken. Frister det? Sannsynligvis ikke… Alle som har hatt med seg brød på tur før har nok erfart at det blir både tørt og ekkelt etter en stund. Da er enten løsningen å bake nytt brød underveis på turen, eller kanskje aller enklest -å ha med seg et par bomber.

Havrebomber kan beskrives som en mellomting av kake og brød -og de smaker aldeles nydelig. I tillegg inneholder de massevis av kalorier og karbohydrater, derfor egner de seg perfekt som turmat. De inneholder samtidig mye fett, noe som er spesielt viktig å få i seg på vintertur. Når det gjelder holdbarheten så er også den svært gunstig på tur. Disse bombene kan faktisk holde seg like fine, selv lang tid etter at de er ferdiglaget. Altså her slår du hele tre fluer i en smekk; lang holdbarhet, mye energi og god smak.

Under ser du et forslag til hvordan du kan lage disse beryktede havrebombene. Og frykt ikke! -Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Jeg vil anbefale å ikke lage så stor porsjon første gangen du prøver denne oppskriften. Test den heller litt ut og finn din egen vri etter hvert. En grei regel, som jeg ofte bruker, er å dele denne oppskriften på 14. Men for all del, hvis du ønsker å lage mange i slengen -så kjør på. 

(Stor takk til speiderleder Are som ga meg denne oppskriften for noen år siden!)














Slik gjør du det:
Bland først alt det tørre. Deretter rører du inn egg og smeltet margarin. NB: Deigen må ikke bli for tørr – da blir det smuler. Den bør heller ikke være for fuktig -da ender du opp med en smørklump.

Her er deigen fordelt i langpannen.
Jevn etter hvert ut deigen i en langpanne. Her er det viktig at det kun er maks 2 cm tykkelse! Videre steker du bombene ved 180 grader i komfyren. (Ca. 40 minutter eller til fargen har blitt gyldenbrun.)

Når bombene er ute av komfyren og er avkjølt, kan du skjære opp passelige stykker. Deretter pakker du dem inn i enten matpapir eller plastposer. 

Jeg håper du liker de! Og husk at du alltid kan tilsette ulike ingredienser for å heve smaksopplevelsen. Personlig bruker jeg ofte å bli lei av disse havrebombene på lengere turer. Min løsning på det er å bruke smakstilsetninger slik som kanel, raspet eple, raspet gulerot, nøtter og sjokolade, nugatti, kakao, kokosmasse, sirup og honning for å nevne noen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar